Behaviorism

Uit schermwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Behaviourisme gaat uit van het beginsel dat psychologie zich zou moeten bezig houden met het observeren van het gedrag van mensen en dieren, in plaats van het beschrijven van (oncontroleerbare en onzichtbare) gebeurtenissen die zich in de geest plaatsvinden.[1]

De gedachte is dat gedrag op een wetenschappelijke manier kan worden beschreven, zonder te verwijzen naar psychologische (in de geest gebeurende) gebeurtenissen of onbewezen theoretische constructies zoals 'gedachten' en 'geloof', 'waarden', etc.

Behaviorism's hoofdthema is hoe leren werkt: een verandering in (zichtbaar) gedrag is het resultaat van:

 1. Veel herhalen van de gewenste acties,
 2. Belonen van goede gewoonten en
 3. Ontmoedigen van slechten gewoonten.

In de sport leidde deze kijk op leren naar veel herhalingen, directe aanmoedigingen bij goede uitvoering en direct corrigeren van fouten. In de (scherm)sport lijkt het idee van "ontwijken-van-pijn" en "gaan-voor-genot" soms haaks te staan op het beeld van de hard trainende atleet. Belangrijke handvatten voor de coach om deze beelden te vereenzelvigen zijn:[2] [3]

 • gemeende lofuitingen/prijzen. De lofuitingen moeten verder gaan dan alleen het prijzen van het eindresultaat. Het gaat erom het algemene zelfvertrouwen van de atleet op te bouwen, zowel in het eindresultaat, als in de weg er na toe (het leren/trainen).
 • het inbouwen van meetbare en betrouwbare feedback. Bijvoorbeeld door verkeerd uitgevoerde aanvallen in de les niet te belonen met een treffer (maar met een tegentreffer). Of objectiever: De maximale uitvalsafstand week-na-week meten. Op deze manier wordt het voor de atleet leuk om doelen te zetten in de les waar naartoe gewerkt kan worden.
 • begrijpen dat interne motivatie van de atleet sterker is dan externe motivatie. Interne motivatie is iets wat de coach niet kan opleggen, maar hij kan er wel ruimte voor geven: veel vrijheid / verantwoordelijkheid om het eigen pad te bepalen, ruimte om te leren'] en fouten te maken, sociale ruimte om je te verbinden, etc.
 • benadrukken van de positieve beleving van de (scherm)sport. Dus niet alleen de wedstrijd, maar ook het trainen, het repareren van de wapens, etc. etc. Een mooi voorbeeld is een schermer die helemaal blij wordt van het schermpak dat hij heeft. Dat pak staat symbool voor allerlei mooie momenten die hij heeft meegemaakt.
 • begrijpen dat iedereen anders is: andere mensen hebben andere vormen van aanmoediging en leren nodig.

De hardtrainende atleet ziet zich dus ook beloond in de training zelf!

Bronnen[bewerken]

 1. wikipedia: NL en EN
 2. sportknowhowxl.nl: Invloed van coachgedrag op Motivatie van sporters
 3. Human Kinetics.ocm: coaches can use behaviorism to increase athletes' motivation