Coachen

Uit schermwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Het coachen van schermers tijdens wedstrijden is een vak apart. de NOC*NSF hanteert de volgende indeling:

1 Wedstrijdvoorbereiding (2a)[bewerken]

Topcoaches weten: 'Failing to prepare is preparing to fail'. De wedstrijdvoorbereiding is de belangrijkste fase voor de wedstrijd, zeker als je het geven van trainingen als onderdeel daarvan ziet. Van de prestatiebepalende factoren wordt de mentale factor vaak het minst door training systematisch beïnvloed, terwijl het op wedstrijden bepalend voor winst en verlies kan zijn.

2 Wedstrijdanalyse (2b)[bewerken]

-)--- Zie ook: wedstrijdanalyse

Sporter(s) geven als verklaring voor een succesvolle prestatie vaak aan dat ‘alles klopte’. Dat alles kloppen is echter geen toeval. Daar gaat een zorgvuldige voorbereiding aan vooraf. Wedstrijden kunnen geobserveerd worden en zo worden de ingrediënten verzameld die een voorbereiding van de aankomende wedstrijd mogelijk maken. Analyses zijn te maken op het vlak van:

  • de eigen schermer,
  • de tegenstanders,
  • de omgevingsfactoren.


3 Wedstrijdplan en randvoorwaarden (2c)[bewerken]

Ter voorbereiding op een wedstrijd bepaalt een schermer samen met zijn coach (en andere begeleiders) de aanpak:

  • wedstrijdplan,
  • tactiek,
  • strategie.

Een wedstrijd mag daarbij niet negatief worden beïnvloed door randvoorwaarden die beheersbaar zijn. Denk aan logistieke, organisatorische en reglementaire zaken (onder andere doping) en de media. De trainer-coach heeft oog voor alle factoren rond een wedstrijd en grijpt zo nodig in.

4 Wedstrijdbegeleiding en -coaching (2d)[bewerken]

Beginnende schermers moeten begeleid worden in het opbouwen van 'rituelen' zoals warming-up en cooling-down, zodat ze deze zelfstandig uitvoeren. Ook wat de schermer eten en drinken moet tijdens de wedstrijd kan belangrijk zijn (zie ook 4.2f). De coach moet erop toezien dat de schermers zich adequaat voorbereiden. Hiervoor moet de TC soms (in een positief gesprek) bijsturen.


Tijdens de ontmoeting op de loper kan de wedstrijd ‘kantelen’ door het ingrijpen van de coach. Soms kan een kleine tactische aanwijzing of een juiste wissel tijdens een equipewedstrijd grote gevolgen hebben. Van belang is dat een coach op basis van een analyse van het spelverloop op het juiste moment de juiste beslissingen neemt en weet hoe hij deze kan aangeven aan de schermer.

5 Wedstrijdevaluatie (2e)[bewerken]

Wedstrijden kunnen een schat aan gegevens voor volgende trainingen en wedstrijden opleveren als ze goed worden geëvalueerd. De evaluatie van een wedstrijd moet gebeuren op een systematische manier met verschillende betrokkenen en in de juiste context.

6 Voeding en doping (2f)[bewerken]

Zonder goede voeding presteert een sporter niet. Als trainer-coach 4 moet u uw sporters kunnen adviseren op het gebied van voeding en voedingssupplementen.

Hierbij hoort ook het risico van niet-intentioneel dopinggebruik als gevolg van ‘vervuilde’ voedingssupplementen. Een sporter moet goed geïnformeerd te zijn over dopingregels en procedures om niet-intentionele en intentionele dopingovertredingen te voorkomen. De TC draagt deze kennis over op de sporters. Van een schermleraar (NL-coach) wordt verwacht dat die in woord en daad een anti-dopinghouding heeft.