Rekken

Uit schermwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Rekken of Streching is het doen van oefeningen om de flexibiliteit te verbeteren.

1 flexibiliteit en mobiliteit vereist[bewerken]

Als schermer moet je beschikken over zowel een goede flexibiliteit als mobiliteit waardoor je meer snelheid en explosiviteit kunt ontwikkelen tijdens trainingen en aanwenden tijdens wedstrijden. Wanneer de gewrichten van je lichaam beschikken over een goede range of motion dan worden je prestaties beter.

2 fysiologische grondslag van flexibiliteit en rekken[bewerken]

Op de website van het MIT staat een zeer leesbaar artikel over stretching: STRETCHING AND FLEXIBILITY - Everything you never wanted to know[1], al is het nogal gedateerd (1996). Met daarin bijvoorbeeld:

 • SEC5: werking van de spieren en de rol van proprioceptors
 • SEC20: verschillende types van flexibiliteit, zoals statische en dynamische flexibiliteit. Waarbij dynamische en statisch-actieve flexibiliteit het belangrijkste zijn voor atleten.
 • SEC22: de rol van bindweefsel. Om de flexilbiliteit te vergroten moet men zich richten op de fascia (vergelijk myofascial release).Banden en pezen zijn niet bedoeld om te elastisch te rekken.
 • SEC24: krachttraining en flexibiliteit gaan hand-in-hand. Rekken is zeer nuttig direct na een krachttraining.
 • SEC27: er is een uitwisseling tussen flexibiliteit en stabiliteit. Door TEVEEL te rekken ontstaat het gevaar dat de banden en pezen langer worden, waardoor gewrichten instabiel worden.
 • SEC28: Alle types stretching. Zoals Isometrisch rekken (niet voor kinderen of pubers) en de PNF (proprioceptieve neuromusculaire facilitatie) techniek.
 • SEC38: Het belang van warm-up, de rol van rekken tijdens de warmup en cooling down, massage voor en na het rekken.
 • SEC53: Een inventarisatie van veelgebruikte maar toch riskante rekoefeningen, waaronder de veelgebruikte "raak je tenen" (straight-legged toe touches).
 • SEC60: Het belang van het trainen van kracht voor het kunnen volhouden van houdingen, in combinatie met een trainingsregime voor het verbeteren van de (atletische) flexibiliteit, die bestaat uit ochtend-rekken, warm-up en cooling-down en om de dag PNF-reksessies. Het nastreven van een gelijkmatig en rustige vooruitgang is belangrijk!.
 • SEC64: Rekken gaat ZONDER pijn. Het rekken hoeft niet comfortabel te zijn tijdens de oefening, maar mag de volgende dag geen pijn of last veroorzaken.
 • SEC70: En een hele lange literatuurlijst.

2.1 rekken: trainen van de pijngrens of verlengen van de spier?[bewerken]

(Statisch) rekken zorgt voor een latere pijnreflex en NIET voor werkelijk langere spieren. Hierdoor komen ze tot de theorie (nog niet bewezen) dat rekken ervoor zorgt dat je DICHTERBIJ een daadwerkelijke overbelasting (ROM-grens) komt van de spier en dat dit dus scheuren van de spier in de hand werkt.[2] Dit betekent dat veel rekken niet zomaar leidt tot minder blessures.

Wanneer de spierlengte daadwerkelijk aangepast moet worden, wordt excentrische training (eccentric training) aanbevolen.

3 rekken van de lies[bewerken]

3.1 Rekken van de adductor longus en brevis[bewerken]

adductor_longu_sand_brevis.gif

3.2 Rekken van de gracilis[bewerken]

gracilis.gif

4 bronnen[bewerken]

 1. STRETCHING AND FLEXIBILITY - Everything you never wanted to know
 2. http://www.strengthandconditioningresearch.com/2013/11/18/stretching/