Video-opnames

Uit schermwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Video-analyse van wedstrijden is een zeer waardevolle tool in de training.

Enkele tips voor de cameraman:

  • Voldoende hoek met de loper (af en toe scheidsrechter er tussen is minder erg dan dat je 1 heel wapen niet ziet). Als duimregel voor MOOIE foto's kan 30-40% worden gehouden.[1] Voor video-analyse is dichtbij de 90-graden perfect, mits de actie gevolgd kan worden en publiek en scheidrechter niet te prominent in beeld. Een hoek van bovenaf is nog mooier![2]. Let erop dat er nog voldoende hoek is wanneer de schermers aan het einde van de piste schermen. Wat ook fijn is als er voldoende hoek is met de camera bij R-R of L-L met de lijn tussen de kommen. Bij R-L aan de juiste kant filmen. Mijn voorkeur is dan de kant waar mensen gewapend zijn. Zo zie je de acties voldoende. De treffer op het lichaam is minder relevant, want die geeft de aanwijsapparatuur.
  • Beeld met aanwijsapparatuur is fijn, zodat ook de timing van de treffer uit het beeld gehaald kan worden. Daarnaast tijd, stand, etc. Duimregel is OF de scheidsrechter OF de aanwijsapparatuur in beeld.
  • rustig beeld, rustig het midden van de schermers volgen indien nodig. Liefst op statief, anders schoot, zittend, oid.
  • achtergrond zwrat of donker geeft vaak goed contrast met de wapens. Zo zijn de klingbewegingen makkelijk te volgen.
  • het helpt als je je apparatuur kent, dat scheelt gerommel terwijl de wedstrijd loopt. Vooral de zoom-functie van betere apparatuur kan helpen.
  • niet stoppen met opnemen na de treffer, lichaamstaal, wat zegt de scheidsrechter, wat zegt de coach, etc, hoe lang de pauze duurt, etc. is ook belangrijke informatie bij video-analyse.

1 zie ook[bewerken]

CyrusofChaos Presents The Filming of Fencing.

2 bronnen[bewerken]

  1. http://www.fencingphotos.com/shooting.htm.
  2. CyrusofChaos Presents The Filming of Fencing.